Net even anders, maar nu even niet…

Net even anders.  Dat is de ondertitel van onze Fotoclub, Fotoclub De Sluiter. Opgericht door enkele enthousiaste hobbyfotografen.  Eén van die enthousiastelingen was Jozz Schuren “oet Lin”.

Vanmiddag bereikte ons het trieste bericht van zijn overlijden. Na een korte periode van ziek zijn sinds eind vorig jaar, met een korte tussentijdse opleving, overleed hij vandaag.  Na alle trieste berichten niet geheel onverwacht, maar daarom niet minder zwaar.

Jozz hield van het leven. Zijn vrouw, zijn kinderen, familie, muziek, fotografie en een goeie whiskey gaven er kleur aan. Hij gaf vooral kleur aan onze fotoclub. Jarenlang als voorzitter, aanjager en stimulator, maar vooral  als prettig eigenwijze mentor, criticaster en stimulator voor al diegenen die onder zijn hoede lid waren en zijn van de fotoclub. Bij zijn afscheid enkele jaren geleden werd hij dan ook benoemd tot erelid van onze Fotoclub. En hoewel hij het toen bestuurlijk iets rustiger kreeg, voelde hij het nog steeds als “zijn” fotoclub. Betrokkenheid met het wel en wee was er altijd en er zijn weinig leden die zo trouw onze clubavond bezochten.

Als onervaren fotograaf in de fotoclub was dat overigens wel eens lastig. “Die foto had je beter niet kunnen maken….”, ik herinner me ’t als de dag van gisteren. En hoewel zo’n opmerking wel eens pijn deed aan een fotografen-ego, wist je wanneer Jozz het zei….er wel een kern van waarheid in zat.

 Jozz zocht in de fotografie ook de grenzen op, verkende nieuwe dingen. De verhalen over collegafotoclubs die het werk van De Sluiter niet begrepen, waren vermaard. Jaren later werd dat werk dan stiekem dunnetjes overgedaan.

Net even anders, symboliseert misschien nog wel  het meest, hoe Jozz als fotograaf was. Eigenzinnig en vrijgevochten en vooral wars van allerlei fotografendogmatiek. En hoe eigenzinning Jozz ook soms kon zijn, hij bleef altijd een lieve, aimabele man, die kon ontroeren, je meeslepen in zijn verhalen over bezochte concerten, fantastische foto’s en andere levenservaringen.

Jozz, daarboven of waar dan ook. Blijf ook daar, net even anders….

Wij, nu even niet. Wij rouwen om de leegte die je achterlaat als mens en fotograaf.

Veel sterkte voor Gerda, Carola, Jean en de rest van de familie.

Maasbracht, 24 april 2019

Bestuur en leden Fotoclub De Sluiter