Lidmaatschap

Doelstellingen

De fotogroep heeft als primaire doel dat er voor iedereen een plaats dient te zijn. Voor de natuurfotograaf, voor de portretfotograaf, voor de architectuurfotograaf en zeker ook voor die fotograaf die zich niet in een vakje geplaatst wil zien: De onafhankelijke vrije fotograaf. Weinig clubs in het Limburgse bieden zo’n keuzemogelijkheid en zo’n vrijheid als Fotoclub De Sluiter. Bijna in geen enkele fotoclub is er zo’n grote mogelijkheid tot individuele ontplooiïng. Dat is een groot goed. Vrijheid blijheid, zoals onze voormalige voorzitter jaren geleden schreef, is nog steeds van toepassing. Geef je mening. Kom er voor uit en zeg wat je ervan vindt. Heb respect voor de andere mening. Gebruik ervan wat je nodig acht en ga verder je eigen weg. Geduld is een goede gave. Houd ogen en oren open en sta open voor andere ideeën, ook als die aanvankelijk heel raar lijken. Wijs een andere kijk gerust af als je daar behoefte aan hebt. Zorg dat je een eigen signatuur ontwikkeld.

 
Even proeven

Als je eerst eens vrijblijvend één of twee clubavonden wilt bijwonen, dan kan dat. Zo kun je zien of onze club iets voor je is en wat we zoal doen op een clubavond. Vraag even aan onze secretaris of aan een van de andere leden. Zij kunnen je verder helpen. LET OP: Sinds 1 januari 2023 geldt er een (tijdelijke) ledenstop. Bij interesse plaatst de secretaris je naam op een wachtlijst (zie ook bij nieuwsberichten).

 
Lid worden?

Zodra je eenmaal lid bent van de fotoclub, wordt je ook automatisch lid van de Nederlandse fotobond (BNAFV). Je krijgt dan ook het bondsblad en je kunt meedoen aan allerlei bondswedstrijden.

 
Aantal bijeenkomsten

Mits er iets anders op het programma staat, zijn er in principe twee bijeenkomsten per maand en wel de 2e en de 4e vrijdag van de maand. Er worden uiteraard ook extra bijeenkomsten ‘in het veld’ gehouden. Meestal zijn dat dagen welke vallen in het weekend, maar sommige exposities of ‘externe’ bijeenkomsten kunnen ook op een andere dag plaatsvinden. De reguliere bijeenkomsten beginnen altijd om ‘exact’ 20.00 uur, maar we hebben wel eens last van het Limburgse kwartiertje ;-). Meestal duurt het tot ongeveer 23.00 uur. Het eindtijdstip wordt vaak sterk bepaald door het door de leden meegebrachte eigen werk dat telkens uitvoerig wordt besproken. Afmelden gaat via de leden van het bestuur. Vanwege het feit dat we in de gelukkige omstandigheid zijn dat ons clublokaal in een Cultureel Centrum is gevestigd, is de bar altijd dichtbij. Bij een reguliere bijeenkomst (op een vrijdagavond dus) wordt er in de bar verzameld. Met een goed gevuld glas wordt het eigenlijke lokaal bezocht. Gedurende de avond wordt meestal nog diverse malen aan iedereen gevraagd of de betreffende persoon nog iets wil nuttigen… Afrekenen na afloop. Ieder houdt persoonlijk zijn eigen score bij op een kaartje van het C.C.

 
Uitstapjes

Zoals uit het programma al blijkt, is er elk jaar ruimte om het vertrouwde clubhuis te verlaten voor het bezoek aan exposities, musea, festivals en andere happenings waarin de fotografie in haar breedste vorm centraal staat.

 
Modellen

Het ideale uitgangspunt voor een gezonde vorm van ’team-building’ is het organiseren van een modellendag. Dit blijkt niet alleen uit het feit dat modellen het heel erg leuk vinden, maar ook uit de grote opkomst van de leden. Afhankelijk van de locatie gaat de fotograaf apart of met een ‘collega’ aan de slag.

 
Contributie

Bij onze club moet niets en mag alles. Op één ding na, want contributie betalen moet. De feitelijke contributie is vastgesteld op € 70 per jaar, inclusief het abonnement op In Beeld (blad van de landelijke fotobond). Dit bedrag dient in één keer te worden overgemaakt op rekeningnummer NL 54 RBRB 0777 9361 51  (Regiobank Echt) van Fotoclub De Sluiter te Maasbracht.

 
Clubmateriaal

De fotoclub beschikt over een aantal faciliteiten. Tijdens de bijeenkomsten wordt er voor het presenteren van uitgeprint fotowerk gebruik gemaakt van een ‘presentatie-tableau’ met verlichting. Voor het presenteren van digitaal werk wordt gebruik gemaakt van een beamer.

Er zijn uiterst voordelig 5 soorten passe-partoutkarton voor de leden beschikbaar en in de kleuren: gebroken wit, wit, grijs en zwart. Deze kan men op clubavonden in de Spil kopen. Er is een professionele passe-partoutsnijder voor de leden beschikbaar. Het is de bedoeling dat eenieder deze mee naar huis kan nemen om aldaar rustig de gemaakte werkstukken te voorzien van een mooie ‘omkadering’. Voor exposities etc. zijn er 110 wissellijsten (40×50 cm) beschikbaar. Deze lijsten kunnen eventueel ook door andere clubs gehuurd worden.