“Iedereen leert, als je foto’s jureert”

Voorzitter Co Stolp van Fotogroep F8 uit Roerdalen opende de spannendste fotoclubavond van FC De Sluiter met de woorden “Iedereen leert, als je foto’s jureert”. Nadat onze club in juni 2018 hun foto’s van een juryrapport had voorzien, waren nu wij aan de beurt om te luisteren naar hun bevindingen. Doel: komen tot de fotograaf (nummers 1, 2 en 3) en foto van het jaar.

Tien van onze leden leverde ieder vijf foto’s in voor deze jaarlijkse wedstrijd. Enkelen deden dat in de vorm van een serie, anderen kozen voor vijf losse foto’s. Co Stolp, Jan Corstjens en Paul Voestermans van Fotogroep F8 beoordeelden elke foto apart en individueel en gaf er punten aan. Daarna hebben ze de punten bij elkaar opgeteld en was de uitslag voor hen bekend.

Tijdens de toelichting bleek ook dat ze elke foto apart beoordeeld hebben. Ze gaven een toelichting op elke foto. Techniek, compositie, belichting en zeker ook het verhaal kwam steeds aan de orde. De abstracte foto’s die onze club toch ook zeker niet vreemd zijn, waren moeilijker te begrijpen door de jury en scoorden vaak lager. De vraag “Wat wil de fotograaf zeggen met deze foto?” hebben de juryleden zich regelmatig gesteld. Bij de series lichtte de jury ook de pluspunten en  de verbeterpunten toe. De winnende fotograaf scoort gemiddeld een 7 voor zijn foto’s, de foto van het jaar kreeg een 7,8. Streng? Nee, een deskundig en goed onderbouwd oordeel dat hopelijk een inspiratie voor alle leden is om nog beter te kijken en te denken voordat ze het beeld vastleggen. Voor elke fotograaf waren 150 punten te verdelen (5 foto’s met een maximum van 10 punten x 3 juryleden). Hieronder zie je de totale uitslag.

Martijn Droog (105 punten): 1e plaats Fotograaf van het jaar

Maurice Smeets (101,5 punten) 2e plaats Fotograaf van het jaar

Marcel Ohlenforst (96 punten) 3e plaats Fotograaf van het jaar en Foto van het jaar (23,5 punten)

Marjan van der Heijden (93,5 punten)

René Broens (89,5 punten)

Jos Joosten (85 punten)

Jozz Schuren (79,5 punten)

Jack Berkx (79 punten)

Hanny Droog-Puts (77 punten)

Irene Bruijnickx (75 punten)

We kijken terug op een leerzame, spannende en inspirerende avond met dank aan de jury van Fotogroep F8 uit Roerdalen en uiteraard de felicitaties voor Martijn, Maurice en Marcel!

Om de cirkel rond te maken, kunnen we zeggen dat Fotogroep F8 geleerd heeft van het jureren van onze foto’s en wij hebben geleerd van hun jurering!